Joulukalenteri luukku 22

Hoitoalan kriisi on ollut tiedossa jo jonkin aikaa, ja tähän olisi tullut puuttua jo aikaisemmin. Kriisin siemenet on kylvetty jo vuosikymmeniä sitten, sillä kyse on mm. rahasta ja eriarvoisuudesta. Meillä ei ole varaa syventää hoitoalan kriisiä. Tarvitsemme siis laaja-alaisia korjaustoimia kriisin korjaamiseen. Alan epäkohtiin pitää aidosti puuttua ja lähteä rakentamaan hoitajien luottamusta uudestaan.
Korona on kuormittanut hoitoalaa pitkään. Terveydenhuolto kuormittuu myös siksi, että se pystyy parempaan kuin ennen. Osataan hoitaa sairauksia, jotka ennen olivat kuolemantuomio. Erikoissairaanhoidon kulut ovat nousseet, perusterveydenhoidossa ei niinkään. Hoitajat ovat jo vuosia tuoneet esille huolensa päivystysten ja vanhusten hoidon tilanteesta. Onko kukaan todella halunnut kuunnella meitä? Jatkuvasti työntekijöitä kuitenkin puuttuu työvuoroista, eikä avoimiin paikkoihin ole hakijoita. Hoitajat tekevät jatkuvasti joustoja työvuoroissa.
Pitkälti syynä päivystysten ruuhkautumiseen on niiden keskittäminen. Suomessa päivystystoimintaa ja potilaan akuuttihoitoa on viime vuosina kehitetty erityisen aktiivisesti myös kustannusten säästöpaineissa. Päivystyksiä on keskitetty liikaa pienistä sairaaloista suuriin. Kansalliset uudet asetukset ja kansainvälisen päivystystoiminnan tason seuraaminen ovat vaikuttaneet kehittämisen tarpeeseen. Päivystyspoliklinikat ovat muuttuneet kohti suurempia, keskitettyjä yksiköitä, joissa työskentelee yhä enemmän päivystyksen omia akuuttilääkäreitä yhdessä erikoisalojen lääkäreiden ja hoitajien kanssa.
Kuitenkin aika nopeasti potilasmäärät lisääntyivät huimaa vauhtia ja päivystyspotilaiden vastaanottokriteerejä alettiin tiukentaa. Samaan aikaan haluttiin tehostaa myös terveyskeskusten vuodeosastojen kapasiteettia vähentämällä laitospaikkoja ja siirtämällä ikäihmisten hoitoa kotihoidon suuntaan. Näin jatkohoitomahdollisuudet ovat vähentyneet ja potilaat joutuvat odottamaan väärässa paikassa eli päivystyksessä.
Kiire on tehnyt paikoin hoitotyöstä selviytymistaistelua, josta aiheutuu virheitä ja potilasturvallisuuden vaarantumisia. Moni hoitaja uupuu eettisten paineiden alla. Hoitoalan houkuttelevuuden parantamiseksi on välttämätöntä katkaista niukkojen resurssien aiheuttama noidankehä. Työn kuormittavuutta voidaan vähentää lisäämällä työntekijöitä ja vetovoimaa lisätä parantamalla palkkausta.
#terveydenhuollonkriisi #sotekriisi #hoitajapula #kätilöstäkansanedustajaksi #eduskuntavaalit #niinaeduskuntaan