Joulukalenteri Luukku 10

10.12.2022

Harrastukset antavat lapsille ja nuorille sosiaalisia suhteita, mielekästä tekemistä, lisäävät liikuntaa ja terveellisiä elämäntapoja sekä torjuvat yksinäisyyttä. Itse valitun lajin parissa lapset ja nuoret tapaavat ystäviä ja viettävät laadukasta vapaa-aikaa. Ennen kaikkea harrastuksissa saadut kokemukset vahvistavat lapsen ja nuoren kykyä selviytyä vaikeistakin elämäntilanteista.  Jo nyt moni lapsi ja nuori on lopettanut harrastamisen ja lajiliitot raportoivat harrastajamäärien tipahtamisesta. Usein harrastuksen lopettavat juuri ne lapset, jotka tarvitsisivat sitä eniten.

Koronapandemia näytti kohdentuvan erityisen rankasti lapsiin ja nuoriin.Pandemia ja kiihtynyt inflaatio on heikentänyt edelleen lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Osa vähävaraisten perheiden lapsista on lopettanut harrastuksen, koska kausimaksut saattavat tulevana talvena olla todellinen riski perheen toimentuloon.

Harrastusten tukemiseen tarvittaisiin uusia rakenteita. Esimerkiksi urheiluseurat kokevat talousongelmien puheeksi ottamisen vaikeana ja kaipaisivat keskusteluun perheen kanssa uudenlaisia tuen muotoja kuntien, kelan tai hyvinvointialueiden kanssa.  olisi löydettävä yhteisesti  keinoja tukea enemmän lasten liikkumista silloin, kun lapsi lopettaa harrastuksen taloudellisista syistä. Moni perhe hyötyisi esimerkiksi siitä, että lasten harrastukset huomioitaisiin perheen toimeentulotukipäätöksissä.
 

Harrastamisen Suomen mallin avulla on mahdollistettu lähes joka kunnassa lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Sen toiminnan hyötynä on, että yhä useampi lapsi ja nuori voi löytää mieluisan harrastuksen riippumatta perheen sosioekonomisesta asemasta, asuinpaikasta, kodin etäisyydestä harrastuksiin taikka lapsen tai nuoren sairaudesta tai vammasta. Onkin hienoa, että mallin mukainen toiminta on vakiintumassa, kun malli kirjataan nuorisolakiin vuoden alusta.

Nyt kun katsoo ikkunasta ulos on siellä ihanasti lunta ja raikas talvisää! Nyt on ainakin oiva mahdollisuus lähteä liikkumaan ulos luontoon, mennä luistelemaan tai laskemaan pulkalla mäkeä. Meilläkin kiireesti eilen koulupäivän jälkeen kaivettiin luistimet varastosta ja kiiruhdettiin luistelukentälle. 

Ihana viikonloppua, nauttikaa upeista talvikeleistä!