Joulukalenteri Luukku 12
12.12.2022

Vammaiset henkilöt kokevat edelleen tänä päivänä syrjintää ja erilaisia esteitä yhteiskunnassa eri puolilla maailmaa. Moni vammainen henkilö ei pääse kouluun, työllisty, saa mahdollisuutta elää tai tehdä valintoja itsenäisesti. Vammaisen ihmisten asumispalvelveluihin on myös saatava erilaisiin tarpeisiin sopivia asumisen vaihtoehtoja nykyistä enemmän.
Kaikkien palvelujen tulisi olla saavutettavissa myös vammaisille henkilöille. Äitini joka vammautui jo nuorena ja tarvitsi liikkumisen apuvälineitä, joutui valitettavasti näkemään arjessaan sen kuinka esteettömyyteen ei lapsuudessani vielä osattu kiinnittää huomiota. Vaikka vammaisten arki on muuttunut viime aikoina helpommaksi esteettömyyden ja apuvälineiden suhteen, on yhteiskunnassa edelleen muun muassa vammaisia henkilöitä syrjiviä asenteita.
Monta hallituskautta odotettu vammaispalvelulain uudistus onkin edennyt vihdoin loppusuoralle. Lakiuudistuksen päätehtävä on yhdistää nykyinen vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki. Kyseessä on tärkeä ja välttämätön muutos, jolla on tarkoitus turvata yhdenvertaiset ja yksilölliset sosiaalipalvelut eri tavoin vammaisille henkilöille.
Työnantajien tulisi rohkeammin ja aktiivisemmin ryhtyä palkkaamaan vammaisia ja osittain työkykyisiä ja siihen on tarjottava tukea esimerkiksi työhönvalmentajan avulla. Erilaiset työntekijät monimuotoistavat työyhteisöjä ja avaavat uusia näkökulmia tekemiseen ja toiminnan kehittämiseen.
Työtä on siis jäljellä, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi yhä useammin myös vammaisten kohdalla. Yhdenvertaisuus ei ole maailmassa valmiina, siihen vaaditaan tekoja.
Työtä on siis jäljellä, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi yhä useammin myös vammaisten kohdalla. Yhdenvertaisuus ei ole maailmassa valmiina, siihen vaaditaan tekoja.