Joulukalenteri Luukku 8.

08.12.2022
Kansallisen syöpästrategian aika on nyt!


Useimmilla Euroopan mailla on kansalliset syöpästrategiansa ja EU on laatinut oman syöpäsuunnitelmansa. Miksi tarvitsemne syöpästrategian myös Suomeen?


Vaikka Suomi on edelläkävijä syöväntorjunnassa ja maassamme saa hyvää hoitoa, on tärkeää koota kaikki asiaan liittyvät ulottuvuudet yhteen kansalliseen syöpästrategiaan. Syöpästrategia olisi tärkeä, koska se vahvistaisi mm. potilaiden välistä yhdenvertaisuutta ja pitäisi sisällään syöpäseulonnat, diagnostiikan, tutkimuksen, kuntoutuksen, psykososiaalisen tuen.


Syöpästrategian tulisi myös kattaa palliatiivisen ja saattohoidon laadun ja saatavuuden. Kaikilla potilailla tulisi olla mahdollisuus hyvään ja laadukkaaseen hoitoon sekä saada apua ja tukea elämän loppuvaiheessa.


Tärkeä asia on myös syövän ehkäisy ja varhainen toteaminen. Tähän tulisi ehdottomasti panostaa ja olla osa syöpästrategiaa. Syövän ehkäisyyn kuuluu erilaiset seulonnat kuten kohdunkaulasyöpäseulonta.


Suomessa ei saisi esiintyä eriarvoisuutta sen suhteen, miten nopeasti pääsee syöpähoitoihin tai tutkimuksiin. Nopea ja yhdenvertainen hoitoon pääsy pitää turvata kaikille potilaille. Kansallisen syöpästrategian tulee myös vahvasti ottaa esille lasten syöpähoidon erityispiirteet sekä elämänlaadun, psykososiaalisen tuen, kuntoutuksen ja muut sellaiset asiat, jotka auttavat lasta, nuorta  ja koko perhettä vaikean sairauden kanssa ja sen jälkeen.
 

Jotta potilaat saavat parhaan mahdollisen hoidon, tarvitaan kansallinen, tutkimuksen merkitystä painottava syöpästrategia.Meidän on EU-tasolla panostettava lisää tutkimukseen ja yhteistyöhön syövän hoidossa", Suomi ei saa jäädä jälkeen eurooppalaisesta hoidon kehityksestä, vaan meidän on panostettava syövänhoidon perustutkimukseen ja kliiniseen tutkimukseen. Tätä kautta suomalaiset syöpäpotilaat saavat uusimmat hoidot käyttöönsä.


Tarvitaan kansallinen syöpästrategia - mutta se on hyödyllinen vain, jos sen toimeenpanoon osoitetaan riittävästi resursseja.