Kuolleiden lasten muistopäivä

23.09.2023
Alkusyksyn himmenevän illan valo tulvii ikkunoista sisälle. Pöydälläni palaa kynttilä veljilleni ja ystävieni lapsille, niille lapsille joiden elämä päättyi liian aikaisin. Tänään vietetään valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää. Päivä on kaikille heille, joita lapsen menetys on koskettanut. 


Kuolleiden lasten muistopäivän tarkoitus on tuoda jokainen lapsi näkyväksi, myös he jotka ovat täältä liian aikaisin lähteneet. Tämä päivä ravistelee sitä tabua mitä lapsen kuolema on, rikkoo hiljaisuutta puhua surusta ja kuolemasta.

 

Lapsen kuolema tuntuu olevan monelle kaukainen asia, jota ei tapahdu kun niille muille. Suuri osa kokee sen liian ahdistavana puhua, sillä lapsen kuolema on väärä järjestys lähteä täältä. Siitä on vaikea puhua, koska pelkää sanovansa jotain väärää tai ei tiedä mitä sanoa. 


On kuitenkin hyvä muistaa, että lapsia kuolee, vaikka kuinka toivoisimme ettei. Kenen kohdalle se sattuu, ei ole kenenkään meidän päätettävissä. Kun siitä uskallettaisiin avoimemmin puhua, se helpottaisi lapsensa menettäneitä perheiden asemaa.