Liike on lääke! Lasten ja nuorten liikkumattomuus on huolestuttavaa.

22.03.2023

Viime päivinä olemme saaneet lehdistä lukea huolestuttavia uutisia suomalaisten liikkumattomuudesta. UKK instituutin julkaisut kertovat karua luettavaa. Suomalaisten kunto heikkenee.

Liikkumisen suosituksia vähäisempi liikkuminen ja runsas paikallaanolo maksavat yhteiskunnalle monin tavoin ja paljon. Myös lapsista ja nuorista liian harva liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Erityisesti korona aikana moni lapsi lopetti harrastuksensa, eikä kaikki ole palanneet lajinsa pariin. Urheilun ja liikunnan yhteiskunnallinen merkitys on siis valtava.

Liikkumattomuus aiheuttaa Suomelle vuosittain yli 3 miljardin kustannukset. Tälle kehitykselle on saatava loppu, jotta sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvua saadaan hillittyä. Liikkumattomuus ja paikallaanolo muun muassa lisäävät useiden kansansairauksien riskiä ja kasvattavat terveydenhuollon kustannuksia.

Tilanne ei kuitenkaan muutu, ellei liikunta ja urheilu saa ansaitsemaansa asemaa poliittisessa päätöksenteossa. Poliitikot päättävät mm. urheilun ja seurojen tukijärjestelmistä sekä investoinneista urheilun olosuhteisiin.

Olen myös harrastavien lasten vanhempi. Olen vuosia vaikuttanut lasteni harrastusten kautta seurojen toimijana ja hallituksissa niin voimistelussa kuin tanssissa jopa yleisurheilussa. Harrastamisen olisuhteisiin on pikkuhiljaa alettu herämään ja erityisen onnellinen olen, että voimistelulle on Turkuun vihdoin saatu kunnolliset kanveesit, joka on ollut vuosien työn tulos.

Kannan kuitenkin huolta siitä, ettei kaikilla lapsilla ole mahdollisuutta itselle mieluisaan harrastukseen, sillä harrastamisen kulut osassa lajeista on mittavat. Pienituloisen perheessä lasten harrastamiseen ei yksinkertaisesti saata olla varaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) Suomen harrastamisen mallin hankkeen tarkoituksena on ollut tarjota lasten ja nuorten toiveiden mukaisia maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä ja siinä ollaan onnistuttu upeasti. Lapset ovat löytäneet koulupäivien jälkeen harrastekerhoihin.

Matalan kynnyksen harrastustoimintaa tulee jatkossakin viedä koulupäivien yhteyteen ja yhtälailla urheilun olosuhteita kohentaa. Haluan, että hankkeiden sijaan, Suomen harrastamisen mallista tehdään valtakunnallinen toimintamalli harrastustakuun toteuttamiseksi.

#harrastustakuu

#suomenharrastamisenmalli

#Liikunta